روتر چیست و تفاوت آن با مودم چیست؟
بیشک در دنیای شبکه اسامی سوئیچ، مودم و روتر راشنیده و با آن آشنا هستید. اما یکی از دستگاههای پرکاربرد در مصارف خانگی مودم ADSL است. اما به راستی، مودم و روتر چیستند؟ کاربرد آنها چیست؟ تفاوت مودم و روتر در چیست؟
امروزه در دنیای شبکه شاهد پیشرفت بسیار چشمگیری هستیم که تمامی این پیشرفتها از طرفی مربوط به تجهیزات مخابراتی ارسال و دریافت کننده پیامها در دنیای شبکه است. اگر همزمان میتوانیم میلیون ها درخواست را به راحتی به سمت گوگل بفرستیم. و در کمتر از یک ثانیه پاسخ خود را بگیریم تمامی اینها مدیون این تجهیزات شبکه هستند. از جمله تجهیزاتی که کار ارسال و دریافت اطلاعات را در بستر شبکه انجام میدهند عبارتند از. روتر، سوئیچ، مودم، اکسس پوینت، هاب و … .
جدا از تجهیزات بزرگ و پیچیدهای که در بستر شبکه برای مخابره اطلاعات استفاده میشود و در مخابرات و فناوری اطلاعات کاربرد دارند برخی از این تجهیزات را در خانهها نیز می توان یافت. از جمله این دستگاهها مودمهای ADSL هستند که نسل پیشرفته مودمهای Dial Up محسوب میشوند.
روتر چیست و چه کاری انجام می دهد؟
روتر یا همان مسیریاب، دستگاهی است که دادهها را برروی شبکه اینترنت مسیریابی میکند. روتر دارای چندین پورت و یا اینترفیس است. و به هرکدام از این پورتها یک Lan یا شبکه محلی متصل شده است. به عنوان مثال همه دستگاههای متصل به شبکه منزل خود را یک شبکه در نظر بگیرید که توسط سوئیچ به یکدیگر متصل شدهاند و به همین ترتیب دستگاههای موجود در منزل همسایه را نیز به عنوان یک شبکه در نظر بگیرید که به سوئیچ متصل شدهاند. بنابراین اگر دادهای از سمت منزل همسایه برای شما ارسال شود بعد از عبور از سوئیچ وارد روتر شده و باتوجه به آدرس شبکه شما این روتر است که داده را مسیریابی کرده و به آدرس منزل شما میرساند.
روتر کلیدیترین دستگاه در شبکههای امروزی محسوب میشود که شبکههای محلی کوچک را به یکدیگر متصل کرده و با مسیریابی بستههای اطلاعاتی، اینترنت و یا شبکهای متشکل از شبکههای محلی را تشکیل میدهد.
مودم ADSL چیست و چه کاری انجام می دهد؟
برای ارتباط کامپیوترها به یکدیگر و ایجاد یک شبکه کامپیوتری که امروزه آن را به نام اینترنت میشناسیم، به زیرساختهای پایه مخابراتی نیاز بود که در خانههای افراد از قبل یافت میشد. برای این کار نیاز بود تا داده دیجیتالی که توسط کامپیوتر تولید میشود. اینبار به جای صوت برروی سیمهای تلفن انتقال پیدا کند. همانطور که میدانید دادههایی که برروی سیمهای تلفن انتقال پیدا میکنند ماهیت آنالوگ دارند، از همین رو نیاز به دستگاهی بود که دادههای دیجیتال را به آنالوگ جهت انتقال برروی خطوط تلفن و آنالوگ را به دیجیتال جهت خواندن توسط کامپیوترها تبدیل کند.
نام مودم از دو کلمه modulator–demodulator گرفته شده است. مودم دستگاهی است که کار مدولاسیون (تبدیل) دادههای آنالوگ به دیجیتال و بالعکس را انجام میدهد. به همین دلیل برای برقراری یک ارتباط Dial-Up نیاز بود تا مودم از سمتی به کامپیوتر و از سمت دیگر به خط تلفن متصل شود. مودم مانند پلی ارتباط بین دنیای دیجیتال و آنالوگ را فراهم ساخت.
تفاوت مودم و روتر در چیست؟
تفاوت مودم و روتر در نقش آنها هنگام اتصال به اینترنت است.
- مودم در حقیقت پلی بین دستگاه کامپیوتر شما با اینترنت ایجاد میکند. اما روتر یک شبکه محلی در خانه شما ایجاد میکند.
- روتر مسئول اتصال دستگاهها به مودم است تا از طریق مودم، آنها به دنیای اینترنت دسترسی پیدا کنند.
- روتر به عنوان یک نگهبان ترافیک چک میکند که هر دستگاه در خط مخصوص خود قرار داشته باشد. و اتصال دستگاههای دیگر را قطع نکرده و یا دادههای آنها را نمیخواند.
- مودمها یک آدرس آی پی عمومی منفرد دارند در حالی که روترها آدرسهای IP محلی مختلفی برای ارتباط درون شبکه عرضه میکنند.
- یک مودم بدون روتر همچنان میتواند به اینترنت متصل شود در حالیکه یک روتر بدون وجود مودم به اینترنت نمیتواند متصل شود.
-
از نظر فنی یک مودم فقط برای اتصال به دنیای اینترنت به کار میرود در حالی که یک روتر بدون اتصال به اینترنت و جهت ایجاد یک شبکه خانگی نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
توجه داشته باشید که هر دستگاهی برای اتصال به دنیای اینترنت به یک مودم نیاز دارد. به عنوان مثال برای اتصال دستگاهی مانند تلفنهای موبایل به اینترنت، مودم کوچکی درون آن تعبیه شده که اتصال اینترنتی عرضه شده توسط ارائه دهنده سرویس موبایل را ترجمه کنند.
مودم-روتر چیست؟
مودم روتر دستگاهی ترکیبی از مودم و روتر است که در قالب یک دستگاه واحد به بازار عرضه میشود. امروزه در اغلب خانهها یک دستگاه ترکیبی از مودم و روتر مورد استفاده قرار میگیرد.
با نگاهی به دستگاه مودم خود که از آن برای اتصال به اینترنت استفاده میکنید متوجه تغییری که این دستگاهها نسبت به مودمهای Dial-Up خواهید شد. یک مودم معمولی تنها دارای دو پورت است. و از طرفی به کامپیوتر و از طرفی دیگر به سیم تلفن متصل میشودوداده آنالوگ را از خط تلفن میگیرد. و تبدیل به سیگنال دیجیتال قابل خواندن برای دستگاه کامپیوتر شما و بالعکس داده دیجیتال گرفته شده از کامپیوتر شما را به سیگنال آنالوگ قابل انتقال برروی خطوط تلفن تبدیل میکند.
اگر به پشت دستگاه مودم روتر خود نگاهی بیندازید یک پورت مربوط به DSL، چندین پورت LAN و یک آنتن WiFi خواهید دید. در واقع دستگاه مودم روتر شما در درجه اول یک سوئیچ است که دستگاههای مختلف در منزل شما به آن، از طریق پورتهای LAN و WiFi به آن متصل میشوند. و سپس تحت عنوان یک شبکه محلی با یک دامنه IP به عنوان اینترفیس یا پورت روتر تعیین میشوند. اینترفیس دیگر روتر درگاه خروجی را تشکیل میدهد. این گذرگاه به عنوان گذرگاه دیجیتال مودم است. از طرف دیگر نیز گذرگاه آنالوگ مودم، همان اتصال DSL مودم است که به خط تلفن متصل میشود.
درحقیقت دستگاهی که امروزه در اغلب خانهها یافت میشود به نوعی سوئیچ، مودم و روتر به حساب میآید.